Prvá tanková plzeň na strednom slovensku

Po 4 rokoch snaženia sa nám to konečne podarilo. Tankový Pilsner Urquell v Banskej Bystrici. Pripájam krátku osvetu o čo sa vlastne jedná. 


Každý milovník piva Pilsner Urquell sníva o tom, aby si aspoň raz v živote mohol vychutnať nepasterizované pivo priamo z tanku v ležiackej pivnici plzenského pivovaru. Väčšina spotrebiteľov však doteraz nemala príležitosť také pivo ochutnať. Pilsner Urquell prináša všetkým milovníkom kvalitného piva možnosť vychutnať si pivo, ktoré je podobné pivu z ležiackej pivnice pivovaru, a to vďaka jedinečnej technológii čapovania piva – tzv. pivným tankom.

Pri tankovej technológii sa pivo Pilsner Urquell nečapuje z klasických sudov, ale z väčších, originálnych nerezových tankov s objemom 5 alebo 10 hl. Nepasterizované pivo dovezené z plzenského pivovaru v tepelne izolovanej cisterne sa stáča do nepriepustného sterilného vaku, ktorý je vo vnútri tanku. Tomuto systému sa odborne hovorí „bag-in-box“. Zlatý mok sa čapuje tlačením vzduchu na vak. Je nepasterizované a pritom dokonale chránené, preto je čerstvé a zachováva si svoje pôvodné vlastnosti. Je celý čas uchovávané pri rovnakej teplote, takto sa dostáva konzumentovi pivo správne vychladené na teplotu 7°C. Je z tanku čapované tlačením vzduchu na vak, takto sa pivo nedostáva do kontaktu so vzdušným kyslíkom, zároveň je štandardne nasýtené s CO2, čo zaručí jeho optimálnu rezkosť. Vďaka tankovej technológii sa dokáže plne prejaviť osviežujúci charakter piva a to ešte viac umocňuje nenapodobiteľnú chuť Pilsner Urquell.

Preprava z plzenského závodu do prevádzky 
Tankové pivo Pilsner Urquell sa v cisternách dostáva z plzenského pivovaru priamo k zákazníkovi. Špeciálne upravené cisterny zaručujú maximálnu hygienu a zároveň uchovávajú pivo v chlade pri konštantnej teplote. Následne sa pivo stáča do tankov v prevádzke rýchlo a hygienicky. 

Tanky v prevádzke 
V prevádzke je pivo uložené v nerezovom tanku s objemom 10 alebo 5hl, vo vnútri ktorého je tzv. pivný vak. Pivný vak je vyrobený zo špeciálnej potravinárskej fólie, ktorá je chemicky inertná a odoláva tlakom. Fólia navyše zabraňuje prieniku kyslíka dovnútra vaku a úniku CO2 von z vaku. Pivný vak je len na jedno použitie. Pivo je v pivom vaku chránené a nie je v priamom kontakte so samotným tankom. 

Čapovanie piva 
Z tanku je pivo vytláčané vzduchom, ktorý je kompresorom vháňaný medzi vak a stenu tanku. Pivo sa takto nedostáva do priameho kontaktu so vzduchom ani žiadnymi plynmi, preto si zachováva pôvodné ideálne sýtenie priamo z výroby. Nemôže sa stať, aby bolo presýtené, alebo zvetralé.


Enjoy!!

comments powered by Disqus

O Víne:

 

O Pive:

 

O Káve: