Prečo Pilsner Urquell?

Prečo Pilsner Urquell?

Mnohí ľudia sa pýtajú prečo tomu vlastne tak je. Prečo je Pilsner Urquell najlepší a najpredávanejší ležiak na svete.

Ingrediencie

Všetko to začína už základnými ingredienciami, ktoré sú voda, chmeľ a jačmeň. Voda, využitá pri výrobe, je vždy len mäkká voda plzenských studní. Chmeľ, korenie piva, ktorý sa pri výrobe používa, je "Žaltecký Červeňák", najkvalitnejší chmeľ na svete. Niektoré pivovary používajú tento chmeľ ako prímes do ich zmesi chmeľov,pretože je drahý. Ale žiadny, okrem Pilsner Urquell nepoužíva len tento unikátny druh a žiadny iný. Plzenský pivovar si ako jeden z mála pivovarov na svete pestuje svoj vlastný jačmeň, ktorý využíva len na výrobu piva Pilsner Urquell.

Trojité rmutovanie

Unikátny je aj spôsob výroby. Pri varení sa využíva trojitý spôsob rmutovania. Znamená, že zo sladového šrotu zmiešaného s vodou sa odoberie jedna tretina a tá sa zohrieva na presne stanovenú teplotu a potom sa vráti naspäť do vystieracej kade. Pri procese rmutovania sa z jačmenného sladu extrahujú cukry, ktoré sa neskôr premenia za pomoci kvasiniek na alkohol. Veľká väčšina pivovarníckych spoločností tento proces opakuje 1 krát, niektoré 2 krát ale len Plzenský Prazdroj 3 krát.

Priamy ohrev

Ďalším unikátom je takzvaný priamy ohrev rmutovacej kade. Na ohrievanie sa používajú priame plynové horáky, ktoré spôsobujú akési priháranie zmesi na dne kade, čo zaručuje jednu zo špecifických vlastností chute piva Pilsner Urquell.

 

Kvasinky

Pri premene cukrov obsiahnutých v slade sú potrebné v každom prípade kvasinky. Pilsner Urquell je jediný pivovar na svete, ktorý na tento proces využíva svoje vlastné, špeciálne šľachtené, kvasinky Pilsner H. Jedná sa o kvasinky spodného kvasenia, ako pri každom pive ležiakového typu.

 

Paralelné zrenie

V poslednej fáze výroby piva, teda zrení piva v ležiakových tankoch vzniká to pravé nefalšované pivo ktoré všetci poznáme. S pribúdaním objednávok z celého sveta bolo pre spoločnosť nemožné, aby všetko pivo produkované v pivovare zrelo v pôvodných dubových sudoch. Za účelom udržania tradície a kvality piva sa vymyslelo takzvané paralelné zretie piva a teda, že časť vyrobeného piva sa odoberie a necháva zrieť v dubových sudoch, ako kedysi a degustačnými skúškami sa porovnáva s pivom z ležiakových tankov, ktoré samozrejme musí dosahovať rovnakú kvalitu.

 

Export

Mnoho ľudí je toho názoru, že tak ako sa môže vyrábať napr. Kozel v Šarišskom pivovare, môže sa vyrábať aj Pilsner Urquell kdekoľvek. Opak je však pravdou. Pilsner Urquell má na celom svete len 3 pivovary, ktoré môžu plzenské pivo vyrábať. Dva z toho, jeden v Rusku a jeden v Polsku sú určené výhradne pre domácu spotrebu a teda jediný pivovar určený na export je ten pôvodný a originálny priamo v Plzni. Skeptici môžu oponovať, že ako je možné, že relatívne malé mesto akým Plzeň je, môže vyprodukovať toľko piva aby uspokojilo dopyt. Pravda je však taká, že plzenský pivovar je vyťažený len na polovicu, výrobne a aj skladovo a materiálovo.


Teraz už vám, milí Priatelia musí byť jasné, prečo je Pilsner Urquell 
to najlepšie a najkvalitnejšie čo vám môžeme u nás, u Kemov, ponúknuť. 

Nazdraví!!!

comments powered by Disqus

O Víne:

 

O Pive:

 

O Káve: