Barista 2014

GASTROweb: Na tohtoročných majstrovstvách ste patrili medzi najlepších v každej súťažnej disciplíne. Ako vnímate takýto výrazný úspech?

Lukáš Podbehlý: Tento úspech vnímam veľmi pozitívne. Snažil som sa zúročiť všetky moje vedomosti, ktoré som nadobudol za posledný rok. Utvrdil som sa v tom, že toto je smer, ktorým sa chcem naozaj uberať a ďalej sa zdokonaľovať v tom, čo ma baví.

 

GASTROweb: V čom spočívala vaša príprava na majstrovstvá?

Lukáš Podbehlý: Snažil som sa pripravovať na jednotlivé kategórie poctivo. Vždy, kedy sa len dalo a kde sa dalo. Bolo to síce veľmi ťažké, keďže času bolo málo a mal som veľa toho aj v škole.

 

GASTROweb: Ktorá zo súťažných disciplín vám sedí najviac, v ktorej sa cítite najlepšie?

Lukáš Podbehlý: Pre mňa sú všetky kategórie dôležité z toho dôvodu, že sa snažím stále zdokonaľovať a učiť sa novým trendom. Ale najviac mi sedí asi hlavná kategória Barista, keďže to je aj o komunikácii s porotou a ja rád komunikujem. A základom všetkého je skvele pripravené espresso, ktoré mám veľmi rád a práve pri tejto kategórii sa s ním môžem stotožniť.

 

GASTROweb: Ktorá kategória je pre vás naopak najnáročnejšia?

Lukáš Podbehlý: Pre mňa najťažšou kategóriou je hlavne Coffee in Good Spirits z toho dôvodu , že keď už si vyberiem kávu, treba ju vedieť spojiť s alkoholom a rôznymi ingredienciami tak, aby vynikla, resp. nezanikla aj samotná chuť kávy.

 

GASTROweb: S akým kávovým drinkom sa vám podarilo obsadiť bronzovú priečku v Coffee in Good Spirits?

Lukáš Podbehlý: Snažil som sa kombinovať ingrediencie, ktoré mi pripomínali chuť espressa, ktoré bolo základom pre môj drink. Šlo tam espresso, pomarančová šťava, smotana, cukrový sirup a cointreau (pomarančový likér).

 

GASTROweb: Víťazstvo v Latte Art pre vás znamená aj účasť na svetovom finále baristov v tejto kategórii v Melbourne. Na svetový šampionát však už nepôjdete ako nováčik, postúpili ste naň už pred dvoma rokmi, vtedy do Južnej Kórei. V čom bude teraz príprava iná?

Lukáš Podbehlý: Iná v tom, že už viem, čo od toho sa dá očakávať a môžem sa lepšie pripraviť na konkurenciu, i keď som videl, že tá konkurencia je veľmi silná. Ďalej by som sa chcel zdokonaliť počas prípravy aj v anglickom jazyku, keďže v tom mám ešte veľkú slabinu.

Zároveň chcem poďakovať všetkým, ktorí mi pomohli počas týchto majstrovstiev a dúfam, že mi budú držať palce aj na svetovom finále.

 

ZDROJ : http://www.gastroweb.sk/ako-na-to/baristi/sutaze/lukas-podbehly-zakladom-vsetkeho-je-skvele-pripravene-espresso.html

comments powered by Disqus

O Víne:

 

O Pive:

 

O Káve: