Cesta za poznaním (alebo nie vždy je to len o chlastačke)
Určite si už mnoho z vás všimlo jemné personálne zmeny v našom kolektíve. Ako to už býva,  nováčikov si treba zaučiť a bližšie  zoznámiť s vecou tak krásne komplikovanou ako je víno. Stačil jeden telefonát a vec bola jasná. Voľba mentora bola jednoznačná, stačilo už len nájsť dobrovóľneho šoféra a cesta na juh sa môže začať. Konkrétnejšie sme sa vybrali do dedinky Vinica za našim dobrým priateľom a v mnohých veciach aj učiteľom Gabom Zsigmondom. Dvaja chlapi a jedna slečna (Majo, Maťo & Saša), toť posádka "zlatej strely" na ceste za poznaním.
 
Gabo si na nás našiel čas v strede týždňa počas bežných udržiavacích prác vo vinohradoch a v pivnici. S Majom sme sa hneď tešili na degustáciu, no Gabo poňal svoju úlohu vážne a naša prvá cesta viedla niekoľko kilometrov od pivnice a to priamo do viníc, ktoré obhospodaruje rodina Zsigmondovcov. Neodradilo ho ani blato a sychravé počasie a so zápalom jemu vlastným nám objasnil spôsob strihania, výber najsilnejšieho prútu a potrebu rôznych štýlov viazania, ktoré si vyžadujú konkrétne odrody. Vysvetlil nám spôsob redukcie úrody, ktorá je pri prívlastkových vínach v dnešnej dobe úž viac než samozrejmosťou a napomáha hrozienkam k prvotriednemu vyzretiu čo do chuti a krásy. Postupom času začala sadať hmla a trochu aj prituhlo. Jasná správa, treba sa ísť "zohriať" do sklípku.
 
Cesta naspäť ubehla pomerne rýchlo a nedočkavo sme sa pobrali do útrob Zsigmondovej pivnice, kde nás už čakalo prekvapenie v podobe trinástich vzoriek z ročníka aj uplynulého ale aj aktuálneho. Začiatok krásne poetický v podobe dvoch rizlingov, ktoré sa krásne dopĺňali. Svieži  orechový vlašák s pikantnou kyselinkou a hneď po ňom rýňáčik s nezabudnutelne dlhou medovou dochuťou. Medzizastávku tvorilo rulandské biele s jemne potlačenou primárnou aromatikou, no za to v chuti s krásne citrusovou koncovkou a ruland šedý, v ktorom sa nám otvárala rozkvitnutá lúka s krásne cukríkovými nuansami. Vlajková loď sa nezaprie...Tramínik bol na mňa trochu ostrejší ale za to dokonale naň sedelo rečenie "vôňa babská a chuť chlapská". Závan leta sme si pripomenuli ružovou frankovkou, s ktorou máme toto leto ešte veľké plány!!!! Ale to sa už nechajte prekvapiť.
 
 
Rulanda modrá vo farbe trochu tmavšia, no v chuti dokonale harmonické, plné víno. Nádherná, dlhá frankovka s korenistou chuťou a ešte čerstvý paprikový cabernet s výraznou kyselinou nás len utvrdili v tom, že južnoslovenská vinohradnćka oblasť poskytuje jednu z najkvalitnejších surovín na výrobu takýchto skvostov.  Ale teraz pozor!!! Dva sudy rôznych výrobcov verzus jeden alibernet. Budúcnosť tohto vína je v našich rukách. Mená výrobcov si už nepamňatám, no rozdiel dvoch rôznych typov dreva bol pre nás až neuveritelný.  V prvom vynikala kyselinka no víno sa ako také za dobu šiestich mesiacov nikam nepohlo, zato druhá varianta nám poskytla  plnšie, na chute, rozmanitejšie víno s vysokým potenciálom do budúcnosti...
 
 
Ani sme sa nenazdali a hodinky nám ohlasovali, že náš pobyt v podzemí sa pretiahol na viac ako tri hodiny. Bolo by na čase  pobrať sa domov, no zapálená konverzácia "wajngeekov" sa ťažko len tak rozpúšťa. Hlavne keď sa ku nám v závere pripojila aj hlava rodiny pán Laco Zsigmond a spoločne s Gabom nás prekvapili možnosťou, ktorú len tak nedostanete. Z archívu sme si mohli vybrať ktorúkoľvek fľašu čo nám padne do oka. Verte mi nie je ľahké vybrať si z toľkých pokladov. O radu sme teda poprosili chlapcov vinárov a spoločne sme siahli po Pálave 1999. Bolo úžasné objaviť, že aj slovensky vinár dokáže vyrobiť také skvostné médium, ktoré ani po pätnástich rokoch nestráca na kodícii a dokáže očariť svojou plnou ovocnou chuťou. Roky zrenia síce potlačili primárnu aromatiku, no zato posilnili druhotné chuťe, ktoré nás doslova opantali svojimi nuansami, ktoré boli dopnené charakteristickou odrodovosťou, doplnenou o náhdernú jantárovo - slamenú farbu. Krásna bodka za ešte krajším dňom.
 
 
Plní dojmov odchádzame s malou výslužkou pre šoféra na zadnom sedadle a tešíme sa kedy naše skúseností, zážitky a vedomosti budeme môcť posunúť ďalej a to k VÁM priatelia, pretože nie je všetko len o tom "chlastaní", sem tam je dobré sa aj niečo priučiť a nakuknúť do tajov vinárstva...
 
 
Martin Lionel Marcinek
 
 
comments powered by Disqus

O Víne:

 

O Pive:

 

O Káve: